Ingrediënten:
- 2 grote lange aubergines
- 5 el olijfolie extra vierge
- 1½ tl citroentijmblaadjes, plus een paar takjes om te garneren
- 1 granaatappel
- 1 tl za'atar (Midden-Oosters kruidenmengsel)
- maldon zeezout en zwarte peper
Karnemelksaus:
- 1,4 dl karnemelk
- 100 g Griekse yoghurt
- 1½ el olijfolie extra vierge, plus extra om te besprenkelen
- 1 kleine teenknofllook, fijngewreven
- een snufje zout
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Snijd de aubergines overlangs
doormidden, snijd ook door het groene steeltje. Maak met een klein
scherp mes drie of vier parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees,
laat de schil heel. Draai de aubergines 45 graden en snijd ze weer in,
zodat er een ruitpatroon ontstaat.
2. Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven op een met
bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een kwastje met de
olijfolie, totdat alle olijfolie is opgenomen. Bestrooi ze met de
tijmblaadjes (kun je geen citroentijm krijgen, neem dan gewone tijm en
doe er een paar druppeltjes citroensap over) en een beetje zout en
peper, leg er nog een paar takjes citroentijm bij. Rooster de aubergines
35-40 minuten in de oven, zodat het vlees gaar, geurig en lichtbruin
wordt. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
3. Maak intussen de granaatappel (AH verkoopt bakjes met
granaatappelpitten, dan hoef je niet zelf aan de slag) en de saus klaar.
Wil je toch zelf de granaatappel slachten, heb je hier een filmpje op foodtube hoe het moet.
4. Klop voor de saus alle ingrediënten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
5. Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op elke halve
aubergine, maar laat de steeltjes onbedekt (die kun je niet opeten).
Bestrooi ze met za'atar en flink wat granaaatappelpitten en garneer met
een takje citroentijm. Maak het gerecht af door er nog wat olijfolie
over te druppelen.
Voorgerecht voor 4 personen.
Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi
Ik eet niet vaak aubergine maar dit is een gerecht die ik zeker vaker ga maken. Lekkere smaak explosie en mooie combinatie van kleuren. Het is een makkelijk recept van Ottolenghi en het is een genot om het te maken en er van te genieten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten