Volrecepten

Topblogs

zondag 9 februari 2014

Aubergine met karnemelksaus en granaatappel

Ingrediënten:
- 2 grote lange aubergines
- 5 el olijfolie extra vierge
- 1½ tl citroentijmblaadjes, plus een paar takjes om te garneren
- 1 granaatappel
- 1 tl za'atar (Midden-Oosters kruidenmengsel)
- maldon zeezout en zwarte peper

 
Karnemelksaus:
- 1,4 dl karnemelk
- 100 g Griekse yoghurt
- 1½ el olijfolie extra vierge, plus extra om te besprenkelen
- 1 kleine teenknofllook, fijngewreven
- een snufje zout

 
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 200' C. Snijd de aubergines overlangs doormidden, snijd ook door het groene steeltje. Maak met een klein scherp mes drie of vier parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees, laat de schil heel. Draai de aubergines 45 graden en snijd ze weer in, zodat er een ruitpatroon ontstaat.
2. Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven  op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een kwastje met de olijfolie, totdat alle olijfolie is opgenomen. Bestrooi ze met de tijmblaadjes (kun je geen citroentijm krijgen, neem dan gewone tijm en doe er een paar druppeltjes citroensap over) en een beetje zout en peper, leg er nog een paar takjes citroentijm bij. Rooster de aubergines 35-40 minuten in de oven, zodat het vlees gaar, geurig en lichtbruin wordt. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.
3. Maak intussen de granaatappel (AH verkoopt bakjes met granaatappelpitten, dan hoef je niet zelf aan de slag) en de saus klaar. Wil je toch zelf de granaatappel slachten, heb je hier een filmpje op foodtube hoe het moet.
4. Klop voor de saus alle ingrediënten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
5. Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op elke halve aubergine, maar laat de steeltjes onbedekt (die kun je niet opeten). Bestrooi ze met za'atar en flink wat granaaatappelpitten en garneer met een takje citroentijm. Maak het gerecht af door er nog wat olijfolie over te druppelen.

Voorgerecht voor 4 personen.

Bron: "Plenty" Yotam Ottolenghi


Ik eet niet vaak aubergine maar dit is een gerecht die ik zeker vaker ga maken. Lekkere smaak explosie en mooie combinatie van kleuren. Het is een makkelijk recept van Ottolenghi en het is een genot om het te maken en er van te genieten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten