Volrecepten

Topblogs

zondag 9 februari 2014

Chocolade fudge taart


Ingrediënten:
- 240 g boter, in kleine blokjes
- 265 g pure chocolade (52% cacaobestanddelen), in stukjes
- 95 g pure chocolade(70% cacaobestanddelen), in stukjes
- 290 g ruwe rietsuiker
- 4 el water
- 5 grote eieren, gespitst in dooiers en witten
- een snuf zout
- cacaopoeder, om te bestrooien

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte en vet een springvorm van 22 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Doe de boter met beide soorten chocolade in een grote vuurvaste schaal (moet groot genoeg zijn voor al het beslag). Doe de rietsuiker met het water in een steelpan en breng op halfhoog vuur aan de kook. Giet de kokendhete siroop over de boter en chocolade en roer tot alles gesmolten is en het een vloeibare chocolade saus is.  Roer één voor één de eidooiers erdoor. Laat de chocolademassa op kamertemperatuur komen.
3. Klop de eiwitten met een snuf zout in een vetvrije kom tot een stevig maar niet te droog eiwitschuim. Spatel het schuim voorzichtig  in drie porties met een pannenlikker of een grote metalen lepel door de lauwe chocolademassa. Het schuim moet goed gemengd zijn, maar het is niet erg als er nog wat schuim te zien is.
4. Giet tweederde (ongeveer 800 g) in de voorbereide vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de rest van het beslag opzij. Zet de vorm in de oven en bak de taart 40 minuten tot een in het midden gestoken satéprikker er vrijwel schoon uitkomt. Neem de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen.
5. Druk de bovenkant van de taart met een pannenkoekmes vlak; het is niet erg als de korst breekt. Giet het achtergehouden beslag bovenop, strijk glad. Bak de taart nog 20 - 25 minuten in de oven. Er moet nog wat vochtig kruim aan de satéprikker zitten als je de taart controleert. Laat de taart in de vorm koud worden. Haal hem uit de vorm als je de taart serveert en bestrooi met cacaopoeder. Goed afgedekt kun je de taart 4 dagen buiten de koelkast bewaren.

Bron: "Het Kookboek" Yotam Ottolenghi

Een erg lekkere machtige taart. Hij smaakt beetje brownie achtig. Een must voor chocoholics! Ottolenghi beveelt hem aan voor 6-8 personen, maar aangezien de taart nogal machtig is, kun je er zeker met meerdere personen van eten, want je hoeft echt maar een klein stukje te serveren. Echt een volle chocolade smaak en niet te bitter doordat er een groot gedeelte chocolade inzit met minder cacaobestanddelen dan 70%.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten