Volrecepten

Topblogs

dinsdag 28 januari 2014

Gekarameliseerde witlof met serranoham




 Ingrediënten voor 6 personen:
- 6 struikjes witlof, overlangs doormidden gesneden
- 40 g boter
- 4 tl fijne kristalsuiker
- 50 g broodkruim
- 70 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 2 el tijmblaadjes
- 125 ml slagroom
- 12 dunne plakken serranoham
- olijfolie om te besprenkelen
- 2 tl fijngesneden bladpeterselie (optioneel)
- grof zeezout en zwarte peper

 
Bereiden:
1. Verhit de oven tot 200'C. Karameliseer de witlof, gebruik hiervoor je grootste koekenpan. Doe de boter in de pan met de suiker en zet op halfhoog vuur. Roer alles door elkaar. Leg zodra de boter gaat borrelen de struikjes witlof op het snijvlak in de pan en bak ze in 2-3 minuten goudbruin, druk ze iets aan. Maak je geen zorgen als de boter bruin wordt. Haal de struikjes uit de pan. (Als de struikjes niet in één keer in je pan passen, doe je het in twee keer, de struikjes mogen niet te dicht op elkaar liggen. Doe je het in tweeën  gebruik dan ook per keer de helft van de boter en de suiker).
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de struikjes lof met de gekarameliseerde kant boven erop. Ik heb ze in een ovenschaal gelegd.
4. Vermeng de broodkruim met de parmezaan, tijm, room, ¼ tl zout en royaal versgemalen peper. Verdeel dit mengsel over de struikjes lof en leg er een plak serranoham overheen. Zet de braadslee 15-20 minuten in de oven tot de lof zacht aanvoelt als je er een satéprikker insteekt. Serveer ze heet of warm, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi eventueel met de gehakte peterselie. (de peterselie voegt niet echt wat toe, dus als je die niet hebt, zou ik het gewoon weg laten).

 

Bron: "Het Kookboek", Yotam Ottolenghi

Ook dit recept van Ottolenghi is heerlijk! Ik ben dol op witlof en dit is een goede vervanger van klassieker witlof met ham en kaas. Erg makkelijk te bereiden. Ook dit recept komt vaker op tafel te staan. 

Foto komt van Caroline Brouwer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten